5 dingen die je moet weten voor je een tafelzeil koopt

5 dingen die je moet weten voor je een tafelzeil koopt

Houd jij er net als ik van om je interieur om de zoveel tijd op te fleuren met een nieuw tafelzeil? Dan heb je ongetwijfeld gemerkt dat het aanbod aan hippe en vrolijke printjes enorm is. Het gevaar... door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Laten we de verschillen tussen alle soorten tafelzeil die je online kunt kopen uitgebreid uitpluizen. Dit wil jij weten voor je op tafelzeil jacht gaat: 

1. Weet wat je koopt
2. Herken de verschillende kwaliteiten tafelzeil
3. Tafelzeil op maat vs. kant-en-klaar tafelzeil
4. De juiste tafelzeil maat voor jouw tafel
5. Wat kost een tafelzeil

1. Weet wat je koopt

In de zoektocht naar een leuk tafelzeil op het world wide web word je al snel gebombardeerd met 1001 verschillende namen en termen voor één en hetzelfde product →  namelijk een tafelzeil voor op jouw tafel. Allicht, dat zou je op het eerste gezicht misschien denken, maar er zijn wel degelijk grote verschillen tussen termen als tafelkleed, gecoat tafellinnen en tafelzeil. Zo is een stoffen tafelkleed bijv. geen tafelzeil en ook gecoat tafellinnen is geen tafelzeil.

¨

Wat is tafelzeil?

Een tafelzeil is een waterdicht en afwasbaar tafelkleed dat is gemaakt van plastic (pvc). De bovenkant van een tafelzeil is glad, je ziet dus geen stofstructuur zoals bij een stoffen tafelkleed wel het geval is. Als je met je hand over een tafelzeil strijkt voelt dit ook echt aan als een dun laagje plastic.

Wat is tafelzeil?

2. Herken de verschillende kwaliteiten van tafelzeil

De ene keer wordt je misschien blij verrast door een tafelzeil dat wel 1 a 2 jaar meegaat, terwijl de opvolger van deze topper al na 4 maandjes op en versleten is. Alle tafelzeilen hebben in principe een vergelijkbare toplaag die gemaakt is van plastic. Why o why is de kwaliteit dan toch zo verschillend? Een factor die voor een groot deel de kwaliteit van een tafelzeil bepaalt is de onderlaag van het tafelzeil. De onderlaag is het laagje stof of textiel dat zich onder het gladde plastic bovenlaagje van het tafelzeil bevindt. Bij de productie van een tafelzeil kan er gekozen worden uit een aantal verschillende soorten onderlagen. Sommige tafelzeilen hebben bijvoorbeeld een sterke polyester geweven rug als onderlaag. Deze tafelzeilen staan bekend om hun extra stevigheid. Andere tafelzeil hebben een dikke molton stof als onderlaag die o.a. zorgt voor een betere bescherming van je tafel. Op een rijtje zijn dit de meest voorkomende kwaliteiten:

Kwaliteit 1
Transparant tafelzeil
Plastic tafelzeil uit één laag

Kwaliteit 2
Standaard Tafelzeil
Plastic tafelzeil met een non-woven vliesrug

Kwaliteit 3
Extra sterk tafelzeil
Plastic tafelzeil met sterke geweven rug

Kwaliteit 4
Extra dik tafelzeil 
Plastic tafelzeil met dikke molton rug

¨

Transparant tafelzeil

Transparant of doorzichtig tafelzeil bestaat uit één plastic laag die niet versterkt wordt door een onderlaag. De dikte van een transparant tafelzeil bepaalt dan ook voor een groot deel de kwaliteit en levensduur van je zeil. Over het algemeen geldt: hoe dikker, hoe beter. Je vindt transparant tafelzeil in allerlei verschillende diktes, van flinterdun (0,1mm) tot extreem dik tafelzeil (2,2mm). Leuk en handig aan doorzichtig tafelzeil is natuurlijk dat je je tafel er nog doorheen kunt zien. Als je een hele mooie tafel hebt waar je trots op bent, anders is bedekken misschien nog niet eens zo’n gek idee (Geintje natuurlijk). Een doorzichtig tafelzeil is lekker glad en daardoor super makkelijk schoon te maken. Even er overheen roetsjen met een vochtig doekje en je bent klaar. 

Hoe sterk is Transparant tafelzeil? Ontdek voor en nadelen van verschillende diktes doorzichtig tafelzeil.

Love-points van transparant tafelzeil
♥  Je tafel is beschermd, maar toch nog helemaal zichtbaar.
♥  Verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten en diktes, van 0,1mm tot wel 2,2mm dik.
♥  Met de dikke transparante tafelbeschermmat is je tafel ultiem beschermd.

¨

Standaard tafelzeil

Een tafelzeil van standaard kwaliteit bestaat uit een toplaag van plastic met aan de achterkant een dun laagje niet-geweven vlies stof. Dit wordt ook wel een vliesrug genoemd. Deze vliesrug zorgt ervoor dat het zeil minder snel zal schuiven op tafel. Daarnaast wordt het zeil door dit tweede laagje ook wat dikker, waardoor het je tafel beter beschermt tegen schokken, butsen en krassen. Binnen deze standaard kwaliteit valt er heel wat leuks uit te zoeken. De keuze aan hippe en vrolijke prints en dessins is hier enorm. Perfect als je op zoek bent naar een hip tafelzeil. Standaard tafelzeilen slijten vrij snel en eerlijk is eerlijk, daar is de prijs dan ook naar. Een leuk tafelzeil in deze kwaliteit vind je al voor een tientje. De levensduur is afhankelijk van het gebruik en varieert van 3 maanden tot 2 jaar.

Tafelzeil met aan de achterzijde een vlies rug. Dit is de standaard kwaliteit tafelzeil.

Love-points van standaard tafelzeil
♥  Enorm groot aanbod aan hippe en vrolijke prints en dus lekker veel keus.
♥  Zacht prijsje ( < €10,- per meter).
♥  Door de zachte vlies rug is je tafel goed beschermd.


Een voorbeeld van wat een leuk hip tafelzeil (standaard kwaliteit) met je interieur kan doen.

¨

Extra sterk tafelzeil

Bij een extra sterk tafelzeil zit er onder de bovenste plastic toplaag een geweven rug verscholen. Deze geweven rug geeft de extra sterkte aan het zeil. Dit kan  een geweven stof zijn, maar in de meeste gevallen zal dit om een rug van geweven polyester of geweven katoen gaan zoals op de afbeelding hieronder. Tafelzeil met een geweven rug gaat gemiddeld 3x zo lang mee als een standaard kwaliteit tafelzeil. We kennen allemaal het Mexicaanse tafelzeil wel, dit zeil heeft ook een geweven draadjestextiel aan de achterkant.  Nou, dat kan wel tegen een stootje! Ook de leuke tafelzeilen van Kitsch Kitchen zijn sterker dan gemiddeld door hun geweven rug.

Extra sterk tafelzeil met geweven polyester rug

Love-points van extra sterk tafelzeil
♥  Langere levensduur dan gewoon tafelzeil, gemiddeld zelfs 3x zo lang.
♥  Goede prijs-kwaliteitverhouding.


Tafelzeil van Kitsch Kitchen is voorzien van een sterke (polyester) geweven rug

¨

Extra dik tafelzeil

Extra dik tafelzeil heeft aan de achterkant een dikke molton stof.  Dit maakt het tafelzeil dikker en heel sterk. Eventuele klappen of butsen worden beter opgevangen, wat maakt dat je tafel dus nog beter beschermd is. Dit tafelzeil is qua aanschaf wat duurder dan gewoon tafelzeil, maar het gaat dan ook gemiddeld maar liefst 4 á 5 keer zo lang mee.

Dik tafelzeil met molton, extra goede bescherming voor je tafel

Love points van extra dik tafelzeil
♥  Enorm sterk tafelzeil dat gemiddeld 4 á 5 keer zo lang mee gaat als een standaard tafelzeil met een vliesrug.
♥  Beschermt de tafel extra goed tegen ongewenste putten en krassen (schokabsorberend).

3. Waar koop je tafelzeil?

Een leuk tafelzeil kun je eigenlijk op heel veel verschillende plaatsen vinden,  zowel offline als online. Van kleine interieurwinkeltjes tot langs het wandelpad in de IKEA.

¨

Kant-en-klaar tafelzeil

In de meeste gevallen zal het hier gaan om kant-en-klare tafelzeiltjes. Hiermee bedoel ik dat deze tafelzeilen niet speciaal voor jou op maat gesneden worden. Ze liggen al voorverpakt in de winkel op je te wachten. Hier komt dus altijd een beetje geluk bij kijken, “fingers crossed” dat jouw tafelmaatje er nog tussen zit. Wanneer je een bijzondere tafel hebt die groter/kleiner/smaller of juist een stuk breder is dan gemiddeld,  zul je hier helaas pindakaas 9 van de 10 keer achter het net vissen.  Best frustrerend, want soms zijn de printjes juist zo leuk!

¨

Tafelzeil op maat

Eén van de voordelen van “onze grote vriend”  het internet is, dat je er nu ook eenvoudig voor kunt kiezen om een tafelzeil op maat te laten maken. Vaak is dit gewoon gratis, super de luxe natuurlijk! Scheelt heel wat uurtjes doelloos snuffelen als je op een website zit met een stortvloed aan leuke printjes, die je ook nog eens allemaal in de juiste maat kunt laten snijden. Een heus tafelzeil-walhalla!

Tafelzeil op maat voor een kleine tafel

4. Hoe bepaal je de juiste tafelzeil maat?

De eerste stap op weg naar een perfect op maat gemaakt tafelzeil is natuurlijk er achter zien te komen wat de exacte maten van je tafel zijn. Misschien weet je deze uit je hoofd, anders is een meetlint geen overbodige luxe. Om de juiste afmetingen van je tafelzeil te vinden meet je allereerst de lengte en breedte van je tafelblad. Vervolgens moet je hier nog een aantal centimeters bij op tellen, zodat het tafelzeil aan alle zijden mooi over de randen van je tafel zal hangen.

¨

Hoeveel hoort een tafelzeil over te hangen?

De lengte van het tafelzeil dat over de tafelrand hangt wordt de overhang genoemd. Hoeveel centimeter overhang moet je ongeveer kiezen? Op z'n minst een overhang van 20 centimeter aan alle zijden is zeker aan te aanraden. Wil je het wat royaler? Meer dan 20 centimeter overhang kiezen kan ook, bij sommige tafels geeft dat een super chic resultaat. Een (te) grote overhang kan het alleen wel wat lastiger maken om stoelen met grote armleuningen onder tafel te schuiven. Heb je een tafelzeil op het oog dat net iets te smal is om aan beide zijden 20 centimeter over te laten hangen? Iets minder dan 20 centimeter kiezen kan ook heus geen kwaad. Tip: ga niet lager dan 10 centimeter overhang aan alle zijden. Op een gegeven moment kan een tafelzeil dat niet genoeg overhangt, een beetje omhoog blijven staan bij de hoeken. Dat is zonde van je tafelzeil, kies dan liever voor een extra breed tafelkleed.

Het stuk tafelzeil dat letterlijk over de tafelrand hangt wordt de overhang genoemd

¨

Tafelzeil maat berekenen met een rekenhulp

Laat je gratis adviseren voor de juiste tafelzeil maat (geautomatiseerde rekenhulp) → Ideaal voor mensen zoals ik die een hekel hebben aan rekenen en wiskunde, is de rekenhulp die tevoorschijn komt wanneer je een tafelzeil shopt bij 1001factory. In het bestelproces hoef je alleen de maten van je tafel in te vullen en jouw ideale tafelzeilmaat floept zo als resultaat op je scherm. Hier bestel je een tafelzeil zonder je ook maar 1 seconde druk te hoeven maken over de juiste maten. Altijd een mooi resultaat!

Wil je het graag zelf berekenen? Oké, niet schrikken! Hier komt een kleine voorbeeld-berekening.  Stel je voor,  je hebt een eettafel van 80cm bij 200cm en je wilt jouw tafelzeil aan alle kanten 20 centimeter overhang laten hangen. Je ideale tafelzeil krijgt dan een breedte van: 80 + (2x20) = 120cm en een lengte van: 200 + (2x20) = 240cm. Je neemt hier 2x20, omdat je natuurlijk wilt dat je tafelzeil aan beide kanten een overhang van 20 centimer heeft.

5. Wat kost tafelzeil?

Tafelzeil is over het algemeen gelukkig lekker betaalbaar. Natuurlijk kun je het ook bij de aanschaf van een tafelzeiltje zo bont maken als je zelf maar wilt. Zo zijn er de luxe tafelzeilen die met hun dikke molton rug sterker zijn en langer mee gaan. Daar betaal je dan ook wat meer voor. Een leuk vrolijk en hip tafelzeil van standaard kwaliteit vind je toch zeker al voor een leuk prijsje van zo’n 7,95 per meter. Voor een merk-tafelzeil van Lola, Kitch Kitchen of Blond Amsterdam (hip, hip, hip!) betaal je net iets meer, dit tafelzeil zit rond de 9,95 euro per meter. Ook in de sale is het altijd leuk shoppen! Een beetje speuren levert je hier vaak een leuk tafelzeil op voor een prikkie.

Is alles duidelijk geworden?

De laatste stap

Nu je alle ins en outs van tafelzeil kent... what's next? Je bent helemaal klaar om een weloverwogen beslissing te maken. Go for it! Het is elke keer weer een klein feestje om een tafelzeil uit te zoeken. Ga er lekker even voor zitten en geniet ervan!