7 september 2018

Wat is jouw interieurstijl?

In de loop van je leven ontwikkel je een eigen smaak en persoonlijke stijl. Misschien zonder dat je daar ooit bewust over nagedacht hebt. Waar je van houdt en wat je mooi vindt is mede bepaald door de omgeving waarin je je bevindt en de ervaringen die je hebt opgedaan. Zo heeft iedereen een eigen kijk op hoe zijn of haar droomhuis ingericht zou zijn. De één is er heel wat uurtjes mee zoet en speurt het liefst dag in dag uit naar de nieuwste woontrends. De ander maakt zich niet zo druk. Onder het motto "less is more" blijft het interieur van deze groep vrij basic. Om de keuze voor passend woonaccessoires wat gemakkelijker te maken, is het handig om vooraf  een goed beeld te hebben van jouw persoonlijke stijl en smaak. Weet jij wat jouw interieurstijl is?  Laten we de belangrijkste  woonstijlen 1 voor 1 nalopen:
"In a minimal interior, what you don't do is as important as what you do."
- Nate Berkus

1. De minimalistische interieurstijl

Stap een minimalistisch interieur binnen en het eerste wat je waarschijnlijk op zal vallen is de rust en ruimte die deze huizen uit weten te stralen. Een minimalistische inrichting is zoveel mogelijk recht toe recht aan. Geen onnodige poespas. Kleine kleurrijke frutseltjes en friemeltjes vind je hier niet of nauwelijks. De grote kunst is hier om een ruimte te creëren die harmonieus en ruim aanvoelt. Hiervoor wordt er vaak gebruik gemaakt van rustige natuurtinten die elkaar goed matchen. Er is geen grote verscheidenheid qua kleur- en materiaalgebruik, waardoor het interieur in harmonie is en echt een eenheid vormt. Daarnaast wordt er grote waarde gehecht aan symmetrie en opgeruimdheid.
Shop de minimalistische look

2. De etnische interieurstijl

Een etnisch interieur is geïnspireerd op de woonstijl van mensen in een ander land. Dit kan eigenlijk élk gewenst land zijn, er is dan ook veel bewegingsvrijheid binnen deze stijl. Zo kun je je huis inrichten volgens een Afrikaanse stijl, maar je kunt het ook over een compleet andere boeg gooien en jezelf laten inspireren door de Chinese huizen bijvoorbeeld. Allebei typische voorbeelden van een etnisch interieur, maar o zo verschillend qua looks en uitstraling! Waaraan herken je een etnisch interieur dan eigenlijk? Allereerst wordt er gretig gebruik gemaakt van intense kleuren en wilde, opvallende patronen. Je creativiteit krijgt hier volledig de vrije loop! Muren hebben vaak een opvallend kleurtje of zijn voorzien van een eyecatching behangprint. Ook zul je er allerlei in het oog springende accessoires tegen komen, zoals beeldhouwwerken, schilderijen, dierenhuiden, grote tropische planten, een opgezet dier of een vloertapijt met (kleurrijk) patroon
Shop de etnische look
Clean & trendy

3. De scandinavische interieurstijl

Haast iedereen kent het wel tegenwoordig, een scandinavisch interieur. Wij als Hollanders zijn er over het algemeen dol op. Niet gek ook, want een scandinavisch interieur is heerlijk licht en luchtig. Het kenmerkt zich vooral door het gebruik van lichte kleuren en natuurlijke materialen zoals blank hout. Wanden en vloeren blijven grotendeels clean, waardoor ruimtes al snel erg ruim aanvoelen. De muren zijn wit en bevatten weinig versiering. Met behulp van kleine accessoires, knusse vloerkleden en groene planten wordt eenfijne huiselijke sfeer gecreëerd.
Shop de scandinavische look

4. Industrieel interieur

Een industrieel interieur bevat allerlei elementen die je tijdens een wandeling in een fabriekshal ook zomaar tegen zou kunnen komen. Denk hierbij o.a. aan fabriekslampen, opzichtige leidingen, ruwe wanden en een beton of gietvloer. In het interieur worden voornamelijk neutrale kleuren gekozen zoals wit, grijs en zwart. De meubels zijn vaak (gedeeltelijk) gemaakt uit materialen zoals staal, metaal of hout en hebben een stoere, robuuste uitstraling.
Shop de industriële look

5. De landelijke interieurstijl

Een landelijk interieur is puur en natuurlijk. Zo vind je er vaak onbewerkte bakstenen muren en houten draagbalken aan het plafond. Natuurlijke kleurtinten en natuurlijke materialen staan centraal. Denk aan houten vloeren, stoffen bekleding van bank en stoel (linnen of katoen) en accessoires als een mand van riet of een plaid van wol.
Shop de landelijke look
Verschillen
De termen vintage en retro worden vaak kris-kras door elkaar gebruikt. De twee woonstijlen hebben dan ook heel wat overeenkomsten. Beiden roepen ze zonder twijfel een gevoel van nostalgie op. Wat is het verschil tussen retro en vintage?

6. De vintage/retro interieurstijl

Vintage woonstijl
Vintage is een fancy woord voor tweedehands. In een vintage interieur wordt dan ook vollop gebruik gemaakt van tweedehands meubels en accessoires. Een vintage item wordt hier een nieuw leven ingeblazen door het op een trendy manier te verwerken in een hedendaags interieur. Een houten kast of een tafel met duidelijke gebruikssporen kom je zeker tegen in een vintage interieur. Deze meubels gaan al wat langer mee en dat is precies hun kracht. Krassen, putten en afgebladderde verf, het mag allemaal binnen de vintage woonstijl.
Retro woonstijl
Binnen een retro interieur zijn meubels en accessoires geïnspireerd op trends van vroeger. Hedendaagse designers hebben deze spullen ontworpen met de jaren 60 stijl in gedachten. Het lijkt misschien net of dee meubels rechtstreeks uit de jaren 60-70 komen, maar dat is dus niet het geval. In tegenstelling tot sommige vintage meubels.

Typisch retro kleuren zijn warme kleuren zoals rood, oranje, bruin mosgroen en okergeel. Materialen die je vaak tegenkomt zijn hout, leer en ribstof. Daarnaast hoort ook een perzich tapijt of een vloer met visgraatmotief helemaal thuis in een retro interieur.
Shop de vintage / retro look

7. De klassieke interieurstijl

De klassieke interieurstijl imponeert en straalt luxe uit. Deze luxe uitstraling komt tot stand door het gebruik van luxe ogende materialen en chique kleuren. Materialen die kenmerkend zijn voor de klassieke woonstijl zijn o.a glimmende materialen zoals marmer of fluwelen stoffen. Vaak vind je in een klassieke inrichting dan ook meubels met fluwelen bekleding of kussentjes van fluweel. Daarnaast is een bling-bling kroonluchter aan het plafond of een aantal kaarsen in een kandelaar ook typisch klassiek.
Shop de klassieke look

8. De basic interieurstijl

In een basic interieur hebben neutrale kleurtinten de overhand. De key-items in huis (essentiële meubels) zijn zo uitgekozen dat ze niet dominant aanwezig zijn. Zo vind je er vooral natuurlijke materialen en lichte kleuren. Een basic interieur is een tijdloze basis, die je gemakkelijk kunt combineren met trendy accessoires. Zo geef je een basic interieur eenvoudig een persoonlijk tintje en maak je er echt je eigen plekje van.

9. De romantische interieurstijl

Vroeger stond de romantische woonstijl vooral bekend om haar brocante meubels met krullen en frutseltjes, veel hout (whitewash) en kleuren zoals creme, taupe en roze. Tegenwoordig is deze stijl subtieler en strakker geworden. Romantische details in huis zorgen voor een gemoedelijke sfeer. Denk hierbij aan bloemen en planten in huis, subtiel roze kleurgebruik en knus licht. Ook accessoires met een vrouwelijk tintje zoals zachte vloerkeden of een plaid om heerlijk onder weg te kruipen op de bank.
Shop de romantische look

10. De moderne interieurstijl

Een moderne inrichting herken je aan strakke lijnen en het gebruik van luxe materialen. Vaak zijn deze huizen voorzien van de laatste technologische snufjes. In een modern interieur ontdekken we verschillende tegenpolen. Aan de ene kant vind je er in het oog springend meubilair (designmeubels). Aan de andere kant is het verdere interieur juist eenvoudig en minimalistisch. Wanden en vloeren zijn glad, strak en tijdloos. Ter decoratie vind je er strakke accessoires en/of moderne kunst aan de wand. Verder wordt er gebruik gemaakt van contrastkleuren. Donker en licht vormen samen een moderne kleurcombinatie. Zo vind je kleurcombinaties als zwart/wit, donkerbruin/ lichtbruin of licht-grijs met donkergrijs vaak terug in een modern interieur.
Shop de moderne look